Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dissabte, 24 de febrer del 2007

Té tots els avantatges.











El divendres dia 23 per fi a este poble es va fer una acte que serveixi per a mostrar o ensenyar la història del nostre poble. Es va mostrar el refugi de la guerra civil situat al carrer Sant Josep i que dona a la plaça de la música. Es va triar el dia 23 perque com surt al bloc de Pere i van dir per ràdio Flix feia 70 anys del primer bombardeig a Flix.Tot i que encara no s´ha dut a terme la museització l'èxit de gent va ser notable.
Quins avantatges te recuperar "pedres"? Primer, saber una mica més i saber qui som i d'on venim. Saber els perques de moltes coses: determinades lleis, determinades mentalitats, determinades formes de pensar, pors, guerres prejudicis,odis,rivalitats....
Però hi ha un aspecte que poca gent hi fa esment. Diversificar la economia, font d'ingressos.
L'altre dia vam anar a caminar a Horta de Sant Joan. Després vam dinar allí i el restaurant estave completament ple. Suposo que estave ple perque el mejar era molt bo pero també perque van diguer dir "nem a Orta que el poble es bonic". A Orta es pot visitar fins i tot l'antiga pressó ( es la foto on surten unes escales) del poble. Si algú hagués dit que allo son cuatre pedres s'hagués perdut tot. I es que la recuperació del petrimoni també pot ser una font de ingressos, petita si voleu pero ho pot ser. Molts pobles vasen la seva economia en això. A la Revista Sàpiens a les últimes pàgines sempre hi ha petites escapades de cap de setmana. A Flix d'aquestes no tenim res,ni un museu industrial ni res. I la veritat es que ens ho hem guanyat a pols. El refugi de la punta del canó que anàvem de petits ja no hi es, les escoles velles les volien fotre al terra, la paret del molí d'Oriol També el castelll estava mig abandonat (ara i a un projecte per fer-lo visitable) i així un llarg etcétra.
En fi esperem que a partir d'ara esperem que es facin molts més actes pera mostrar i divulgar el nostre patrimoni i que això no sigui una flor d'estiu, perque ja em vist que la gent respon,sinó mireu que cada estiu hi a voluntaris per excavar el Molí d'Oriol , i les ànimes que només veuen pedres i no tot el significat d'aquestes pedres, que no volen saber el seu passat i que enteren el passat del poble com si fos una pérdua de temps son un petita minoria. Fan com deia Machado dels Castellans :" Desprecian lo que ignoran"El mateix que esva fer amb el patrimoni natural (Sebes) ara es podria fe ramb el parimoni històric. També dir que es molt trist que Flix no tingui cap museu.
Aqui tenim la noticia als diaris:
Sirenes
Instint... que la mort avisa
i ve pels aires... Instint!
Em faràs córrer sense gaires ganes
fins que el refugi se m'haurà engolit.
Les multituds s'enfonsen...
Avall avall vers els cataus ombrius
car avui els aires tenen sons sinistres
i les mares es queden sense fills.
Avall, avall.... que avui la mort té pressa,
i els homes són estranyadament puerils
i aquesta pobra carn és dolorosa
i els nostres cors senzills.
Instint... que la Mort avisa.
Ai, intint!
Artur Bladé i Desumbila.
Poesia treta del llibre Versos de la guerra i de l'exili.