Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dilluns, 30 d’abril del 2007

Aforismes històrics

Avui encetaré una nova secció. Ficaré pensaments de diferents polítics de totes les époques, tant de Nacionalistes Catalans com Espanyols, i veureu que el problema es sempre el mateix. Si no fiqués el nom del polític podria ser perfectament que ho hagués dit, tant un de començament de segle com d'ara. Hem refereixo al problema entre Catalunya i Espanya.
A un costat hi ha els centralitzadors; a l'altre els amants de Catalunya. Aquells volen acabar amb el poc que ens queda d'especial i característic, aquests volen defensar-ho a peu i a cavall, a fi de que no quedem absorbits i sense idees ni caràcter propi . Els uns volent castellanitzar Catalunya; els altres volen que la regió tingui fisonomia pròpia, que li permeti contribuir a l'harmonia i al progrés de la nació de la que forma part. Els uns volen destruir tots els elements que ens han donat prosperitat i vida; els altres volen conservar-los per reformar-los demà, defentsant-los avui de la destrucció que els amenaça. Aquesta és la vertadera qúestió que es ventila. Ens ataquen i ens defensem. Ni més ni menys, ni menys ni més.
Valentí Almirall 1881.