Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

divendres, 9 de febrer del 2018

No podreu evitar-ho (4)



Llegeixo al  Mundo unes declaracions del passat 11 de gener de la comissària de justícia  Vera Jourova en resposta a una pregunta del passat 11 de Setembre a la comissió dels parlamentaris Ramón Tremosa, Josep-Maria Terricabras y Jordi Solé. Segons El Mundo:




                                            Resultat d'imatges de ramon tremosa 

El pasado 11 de septiembre, el día de la Diada, los tres remitieron una pregunta por escrito a la Comisión Europea sobre lo que calificaban como "atentado a los derechos fundamentales por la policía española". En ella, explicaban que "el 6 de septiembre de 2017, el Parlamento catalán aprobó una ley que permite celebrar un referéndum sobre la independencia previsto para el 1 de octubre de 2017" y decían que "desde que la ley fue aprobada hasta el sábado 9 de septiembre, la Guardia Civil (una fuerza militar encargada de tareas policiales) acosó a trabajadores de una empresa de impresión en la ciudad catalana de Constantí, buscando papeletas de votación para el referéndum del 1 de octubre. También entró en los locales de El Vallenc, un semanario local, con la misma excusa, obligando a su director a prestar declaración. Mientras se producían estos hechos, la alerta de seguridad se había elevado al nivel 4 en una escala de 5".

Aquesta va respondre:

"Vivimos en tiempos que reclaman unidad y estabilidad, no división y fragmentación"
"Conforme a su declaración pública de 2 de octubre de 2017, la Comisión cree que vivimos en tiempos que reclaman unidad y estabilidad, no división y fragmentación. La Comisión manifestó confianza en el liderazgo del presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, para gestionar este difícil proceso garantizando el pleno respeto de la Constitución española y de los derechos fundamentales de los ciudadanos en ella consagrados"




                                        
                                              Resultat d'imatges de vera jourova


Doncs bé ,per cuarta vegada reproduirem un altre fragment de l llibre “Catalunya i l’Europa Futura” de l’any 1978 però escrit l’any 1934 per recordar que res podran fer per evitar els moviments d’independència que s’aniran produint a Europa:

“No és possible, per altra part, confondre el projecte de confederació europea que han propugnat diversos pobles europeus amb un esperit de de fraternitat universal. Com veurem més endavant,  la finalitat d’aquest projecte no és altra que la defensa dels particularismes dels actuals imperis decadents. Han fracassat plenament les teories unitaristes, avui, després de l’experiència de la guerra europea, després de l’afany unitarista que ha dominat els imperis, després de les facilitats proporcionades pels nous avenços científics, veiem entrar la humanitat en un camí de diversificació, que li donarà un aspecte semblant al que presentava una Europa medieval o una Europa de l’època clàssica. Els imperis actuals havien arribat a tenir la pretensió d’haver arribat a una constitució definitiva del mapa europeu, la qual, al seu entendre, no podia tenir en tot cas altra modificació que la d’anar cap a un major unitarisme. Aquesta posició que marcava per a l’Europa actual una fita definitiva, s’ha enfonsat estrepitosament.”

“El progrés i l’orgull dels pobles imperialistes havien donat una importància extraordinària als moments en què vivim. Havien arribat a creure que la Humanitat no havia estat mai ni més culta, ni més perfecta que la nostra, i allargant aquesta concepció als fets històrics, havien arribat a creure també que la constitució política europea no havia estat mai tan perfecta. Aquesta creença, especialment abans de la guerra, era tan estesa,  que s’havia arribat a establir el concepte que les potències europees eren institucions definitivament consolidades”

“Després d’aquest error que havia donat al nostre món polític una sensació d’extraordinària solidesa i que, per tant, no s’admetia ni la hipòtesi d’un possible desmembrament imperial, la nova orientació que pren l’evolució europea produeix naturalment una sensació caòtica i de desconcert. Aquesta situació de privilegi, aquest concepte d’una Europa definitiva havien posat una taca tan alta entre l’Europa d’avui i la de les altres èpoques històriques, que l’establir una relació entre aquestes i l’actual, per deduir l’Europa futura ,hauria resultat absurd. Per a poder establir, per tant, aquesta relació històrica, ens cal primer desfer-nos dels vells prejudicis creats pels avui imperis decadents; és necessari que estudiem la història en perspectiva procurant diluir la nostra personalitat a través dels segles, per tal de procurar l’oblit de la situació actual i així solament ens donarem compte que la nostra, lluny de construir una situació definitiva i de privilegi, és per contra, una de les etapes menys exemplars de la humanitat.”



                                              Resultat d'imatges de catalunya i l'europa futura

Que és de les etapes menys exemplars ja ho veiem tots, sobretot amb crisis com les dels refugiats i l’austeritat. I es que fins i tot tal com hem vist a Vilaweb:

“Alfred-Maurice de Zayas, l’expert independent de l’ONU per a la promoció de la democràcia i un ordre internacional igualitari, ha demanat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que intervingui com a mediador en el conflicte entre Catalunya i Espanya, per tal de ‘garantir el respecte de tots els drets humans i la llei europea a Catalunya’.”

“En una carta adreçada al president de la Comissió Europea, De Zayas diu que està preocupat per ‘les proves de violacions dels principis fonamentals dels drets humans, inclòs l’estat de dret i l’autodeterminació’. De Zayas ha enviat la carta al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a qui ha demanat ajuda per a trobar una solució pacífica.”

“L’expert de l’ONU diu: ‘És imperatiu facilitar el diàleg i mantenir la pau social.’ I alerta de possibles ‘atacs de bandera falsa que podrien agreujar la situació i implicar violència i morts’.”

“De Zayas també expressa el suport a l’informe recent d’experts internacionals, entre els quals el professor de Ginebra Nicolas Levrat, sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya.”

“A part d’enviar l’escrit a Juncker, també l’ha adreçat als vice-presidents de la comissió Frans Timmermans i Valdis Dombrovskis, i a la comissària de Justícia, Vera Jourová.”

 Així que la comissària de Justícia no ens doni lliçons de “derechos fundamentales consagrados”. I a sobre van amb mètodes de censura:

“ Per una altra banda, en una entrada al seu bloc personal, De Zayas ha publicat un comunicat de premsa que assegura que va escriure el dia 20 de setembre i que li van impedir de publicar. En el text, afirma que ha escrit a les autoritats espanyoles davant de l’ONU a Ginebra sense aconseguir ‘els efectes desitjats’. En el comunicat de premsa que no va poder publicar, l’expert demanava a la Comissió Europea que defensés ‘el dret del poble català a expressar la seva opinió en un referèndum, compatible amb la llei europea i internacional’. I afegia: ‘La Comissió Europea hauria de condemnar l’ús directe o indirecte de la força en una població que intenta expressar el seu dret de decidir.’”



                                         Resultat d'imatges de ONU            

Si repassem el text que acabem de reproduir de Deulofeu aquest ens diu:

 “veiem entrar la humanitat en un camí de diversificació, que li donarà un aspecte semblant al que presentava una Europa medieval o una Europa de l’època clàssica. Els imperis actuals havien arribat a tenir la pretensió d’haver arribat a una constitució definitiva del mapa europeu, la qual, al seu entendre, no podia tenir en tot cas altra modificació que la d’anar cap a un major unitarisme. Aquesta posició que marcava per a l’Europa actual una fita definitiva, s’ha enfonsat estrepitosament.”

Suposo que per això avui dia 7 de Febrer hem vist a La Vanguardia:

“La UE abre la puerta a los Balcanes”, “Ingreso para Serbia y Montenegro en el 2025 a cambio de reformas”

“..., este martes se consumó un cambio radical de la estrategia comunitaria. La Comisión Europea abrió la puerta para la entrada de seis países en el 2025. A la cabeza van Serbia y Montenegro, los dos únicos que tienen abiertas negociaciones para integrarse en la UE. Más rezagados y con opciones muy inferiores, Bosnia- Herzegovina, Macedonia, Albania y Kosovo. Bruselas plantea la posibilidad de ingreso a cambio de reformas en el terreno de los derechos fundamentales, de resolver los conflictos de fronteras y de cambios económicos.”

“Una vez aprobada y anunciada la estrategia para los Balcanes, la Comisión Europea pretende reforzarla con una sucesión de visitas a la región. Hoy mismo se desplaza a Serbia y Montenegro el comisario de la ampliación, Johannes Hahn, para allanar el terreno al viaje de Jean-Claude Juncker a finales de febrero. Son preparativos para la cumbre de jefes de Estado y de Gobierno de la UE y de los países de los Balcanes Occidentales que se celebrará en Sofía el 17 de mayo. No cabe olvidar que Bulgaria, que ejerce la presidencia rotatoria de la UE, es una gran impulsora de esta ampliación de la Unión Europea hacia los Balcanes.”

Por un lado, la Alta Representante de la UE, Federica Mogherini, intentaba inyectar entusiasmo: “Vamos a hacerlo. Vamos a incorporar a los Balcanes Occidentales dentro de la Unión Europea. No en un futuro lejano, sino en nuestra generación”. También el comisario Johannes Hahn, responsable de la política de vecindad y ampliación, lo planteaba como un dilema de fácil resolución: “O bien exportamos estabilidad, o bien importamos inestabilidad”.

I al final el mateix passarà amb Catalunya per moltes declaracions de Juncker dient que som el verí d’Europa i d’altres coses... Recordem que Croàcia ja ho és de de el 2015 (ja vam fer una entra al respecte).



                                            Resultat d'imatges de els balcans


 També hem trobat un interesant article al Nacional de Santiago Niño Becerra donant la raó a Deulofeu. L’article  titulat, “Dinàmica històrica”, apuntava:

“A començaments del s. XIX es va produir un canvi de sistema i, òbviament, de model. Llavors els estats nacionals eren l'objectiu. Compari un mapa d'Europa del 1870 amb un altre del 1770, ara penso que ens trobem en un moment similar. Aleshores, els estats eren necessaris perquè un conjunt de persones i voluntats progressessin, calia una massa crítica. Però res d'això és necessari avui. Per això el concepte d'Estat decau i emergeix amb força el de zona / àrea / clúster / regió: la tecnologia permet avui concepcions impossibles i absolutament inimaginables en el s. XIX.” (una cosa semblant ja ho apuntava a una entrevista al Nació Digital que vam reproduir aquí)

Això Ja ens ho va dir Deulofeu l’any 1935:

“L’evolució europea va seguint pas a pas el camí traçat. A poc a poc es van desvetllant les nacionalitats adormides, a poc a poc les crisis creixents aniran minant els imperis moribunds i solament més tard, quan s’hagi acabat aquesta etapa crítica ,es podrà veure el camp veritable de la nova Europa.”

En un altre paràgraf Niño Becerra apuntava:

“Entenc que és lògica la reacció en contra de molts polítics, governs, entitats, organitzacions i institucions, estatals i europees: defensen el que abans s'hauria denominat els seus interessos de classe. A l'Europa de les regions, per exemple, quin sentit tindria una Comissió Europea o l'Eurogrup [que aplega els ministres d'Economia dels estats membres de la UE]?”
Recordant-nos un cop mé les paraules de Deulofeu:

“No hem d’esperar que siguin els representants de les oligarquies actuals els qui portin la veritable confederació europea. Aquests, el que faran serà dificultar-la. A la confederació, ens hi anem acostant des de la passada guerra, i hi arribarem per la resolució de multitud d’aspiracions parcials, no per l’acció de quatre personalitats polítiques europees. A la Península Ibèrica,la confederació de repúbliques ,la portarà Catalunya secundada pels altres pobles renaixents d’Espanya.



                                                Resultat d'imatges de santiago niño becerra 

Per acabar ens deia Niño Becerra:

Vostè i centenars de milions de persones es troben en un trànsit de model, per la qual cosa oposar-s'hi o estar-hi a favor no té sentit. Recordi el que va passar amb les colònies: cap país que va fer una guerra colonial per conservar-les la va guanyar, absolutament cap; s'haurien estalviat vides i recursos si haguessin entès que l'època de les colònies havia passat.

 Recordant-nos el dit per Deulofeu:

“El camí està plenament traçat, l’esdevenidor és plenament previst. Tot el que no sigui intensificar el despertar de les personalitats sotmeses és perdre el temps, és perllongar una agonia, és retardar l’esclat d’una nova època creadora. Fet i fet, però, la influència dels homes en els esdeveniments es tant petita que com a màxim hem de creure que l’únic que podrien aconseguir amb una orientació perfecta seria atenuar els esdeveniments, seria evitar-nos situacions tràgiques, sense, però, que modifiquéssim ni el resultat ni la rapidesa en els esdeveniments. “(Pàgs 204 a 207), Catalunya 1932-1934.

Pròxima entrada el final de l’imperi Francés, parlarem de Còrcega o la Catalunya Nord, que els diaris i els seus periodistes sense saber-ho ja ens estan dient el que passarà dintre d’uns 100 anys,la desintegració d’aquest.....



                                                Resultat d'imatges de corsega