Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimarts, 17 d’abril del 2007

Artur Bladé i Flix.


Avans de continuar amb lo de Telemadrid un altre apunt sobre l'Any Bladé. Fa uns dies vam anar a la seu d'ERC, d' Amposta. Al marxar vaig veure que tenien una publicació que no havia vist mai, "viure a l'Ebre". Aquest numero esta dedicat integrament a Bladé. Hi a moltes coses coses interessants sobre la vida de Bladé que no sabia, així com alguns escrits interessants, com el de Xavier Vega el nostre Director de serveis de cultura de les Terres de l'Ebre,Lluís Salvadó , delegat del Govern a les Terres de l'Ebre entre altres.


A l'interior hi ha una entrevista al seu fill Artur Bladé i Font. Ell textualment diu: "... Des que va tornar de l'exili el 1961 no hi va haver cap reconeixement cap a ell fins al 1985 amb la inaguració de la biblioteca de Flix que porta el seu nom; després, el CERE també va establir un premi amb el nom de Bladé i Desumvila. Però tot això s'ha fet amb l'oblit del seu poble".


Aquest fet el desconeixia totalment i m´ha sorpres gratament.Aquest any que commemorem el centenari del seu naixement podrem dir que el nostre poble va ser el primer que va començar a recuperar la seva memòria , ficant el seu nom a la nostra Biblioteca al cap de 24 anys de la seva tornada, gràcies al batlle del moment que era el Pere Muñoz.(al seu bloc surt la foto del dia de la inaguració). Quant el dia 14 de Maig arrivi l'exposició sobre Bladé a Flix, podrem estar orgullosos, que el primer acte de reconeixement cap a la persona de Bladé, va ser del nostre poble, be estar de recordar-ho,ja que sempre sortim per coses dolentes.


L'amic Gisbert em va dir en un comentari seu que no era conegut perque no era de Barcelona. L'actual directora de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) li dona la raó: "Com que no soc de les Terres de l'Ebre (es de Badalona) no havia sentit a parlar mai de Bladé. Primer vaig descobrir el personatge i després, la seua obra i de seguida em vaig adonar de la trascendéncia que tenia.


Espero que si llegiu algun llibre de Bladé us passi el mateix.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bladé per al meu gust es superior a Josep Pla fins i tot, però bé, ja veiem com es coneix a un i a l'altre. I és què qui és important o no a la literatura catalana es decideix desde Barcelona...i Pla és de per allí.
Per acabar, gràcies amic Jordi per citar-me en els teus escrits...no tinc paraules, però per davant de tot crec que la feina que estas fent desde el teu bloc és molt bona, però que molt bona. Continua així.

Jordi ha dit...

Gràies pels teus ànims. Encara que et pensos que es una tonteria els comentaris de la gent ajuden molt a continuar escrivint, Com va dir Amoros mole que a algu li agradi algo que has escri tu. Aveure quant vaixes pel poble. I ja te vaig dir que espero dels teus apunts de historiador!