Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 4 d’abril del 2007

Les riuades acaven en 7

La foto de baix, es la del'any 1997 i la de dalt d'avui dia 4.



Si heu vist el bloc de Pere Muñoz, allí surt la anècdota que històricament les riuades son en anys acavats en 7, "1617,1717,1787,1907 o 1937 ". Això m´ha fet recordar que jo això ja ho havia vist algun cop. He anat als dietaris de l'any 1997 (ja fa 10 anys!) i fins i tot he trobat la foto d'aquella riuada. Fins i tot guardava un retall del Diari de Tarragona on deia "Les crescudes més importants del'Ebre han estat cada 30 anys, i els anys acavats en 7, 1907, 1937,1967,1997, i amb l'excepció de l'any 1982...)".
Aquest anys el riu ha estat fidel a la seva cita. Com es pot comparar amb la crescuda d'aquest any, la del 97 va ser més forta.
Fins i tot al llibre Benissanet D'Artur Bladé trobem: L'any 1907 l'any de la riuada, com en diu encara la gent ,van caure tres o quatre cases del carrer de Sant Vinenç. Però aquesta riuada no té ni punt de comparació amb la de l'any 1857, aviat farà un segle. A leshores l'aigua arribà a la capella del Pilar, a les mateixes tàpies del cementiri i va cobrir tot el poble. Només cal dir que la rajola commemorativa d'aquesta riuada estava col-locada entre la primera espitllera i la segona del campanar és a dir que es trobava a més de quaranta pams de el terra.
Quant a la tardor i a l´hivern, les pluges fortes augmenten el cabal de les aigües i fan desglaçar ràpidament la neu dels Pirineus i de les Serres Ibèriques, l'Ebre creix i s'infla com un bot. Finalment, si el mal temps continua el riu surt de mare.