Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dijous, 1 de maig del 2008

Cloenda any Bladé.




El passat dimarts es va acabar un cicle al Barça i també l'any Bladé, amb un acte que es va fer al Palau de la Generalitat. Tots els que ja heu gaudit de "El meu Rovira i Virgili" recordareu que el llibre acaba amb una carta que Bladé adreça desde Mèxic a la seva filla. Penso que tot el que li va dir sore el seu pare és perfectament aplicable a Bladé, canviaré només unes paraules de un tros de la carta i compravarem com Bladé va ser un digne deixeble del seu mestre com ell solia anomenar a Rovira i Virgili:




"...Però amb el cas del vostre pare, la mort no s'emporta més que la despulla ( com s'emportarà la meva la vostra i la de tots), però no s'emporta ni la seva obra ni el seu exemple. Al contrari, cada dia que passi la seva obra es veurà més forta, més clara i més viva;i de la mateixa manera, el seu exemple esdevindrà lluminós. Semba mentida de vegades, el que un home sol pot arribar a fer per un poble. Posar tota una vida al sevei d'una causa noble és molt, però deixar una exiliada, una crònica del país natal,Montpeller Català - per no citar-ne d'altres -, només podia fer-ho Bladé. Com voleu que això mori? Dins la relativitat de la vida humana no es pot fer res més gran que posar pedres així en l'edifici immortal de la pàtria. Mentre Catalunya existeixi existirà el vostre pare. Mentre resti en el món una història de la cultura, subsistirà l'esperit de l'home que plorem. Jo en tinc una gran recança, una gran pena, no en dubteu, no solament perquè he perdut un gran amic sinò perqué penso en tot allò que ha perdut Catalunya, encara en tota l'obra que hauria pogut realitzar.. .




Cal que us ho imagineu des d'ara: homenatges a la seva memòria, noves edicions de les seves obres, el seu nom pels carrers de les ciutats i dels pobles catalans, el seu nom al costat de, Francesc Macià,Luís Companys Pompeu Fabra... Quin magnífic llegat aquest nom!




"N'haurem de parlar molt del vostre pare........."