Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dilluns, 6 d’octubre del 2008

"El més petit de tots"


El primer cop que vaig veure la figureta “el més petit de tots”, va ser al volum nº 7 de la col·lecció “ Catalunya durant la Guerra Civil dia a dia” que és venia juntament amb La Vanguardia. Deia que era una figureta “de Miquel Paredes creada pel comissariat de Propaganda a partir d’un dibuix de Lola Anglada i que acabà sent la imatge de l’esperit revolucionari” . Al mateix volum podem trobar una foto en la que Jaume Miravitlles ( director del Comissariat de Propaganda de la Generalitat) li fa entrega de la figureta en qüestió al president màrtir Lluís Companys. La figureta representava un nen vestit amb la granota dels milicians, cofat amb una gorra frígia, aixecant el puny esquerre i portant a la mà dreta una bandera catalana. El Comissariat va pensar que la figureta podia ser la imatge de la causa republicana.


Més tard, a la biografia de Jaume Miravitlles feta per Mark Planellas – Witzsch vaig descobrir algo més d’aquesta figureta, com per exemple que, “ La figureta d’El més petit de tots tenia diferents versions en funció de la bandera que sostenia: hi incloïa la senyera de les quatre barres la bandera de la CNT, la del PSUC i la republicana. Paga la pena consignar-ne el resultat, expressat en percentatge de vendes: 60%, 20%, 15% i 5% respectivament. “.

Doncs bé, fa unes setmanes trobava a la mateixa Vanguardia un vídeo on deia que la comissió de la dignitat, ha recuperat un desaparegut símbol catalanista que representava la lluita antifeixista: El més Petit de Tots. La figura, dissenyada per l’escultor Miquel paredes, ha estat reproduïda per l’artesà i maquetista Chema Vidal. En aquella època és va vendre unes 60.000 estatuetes, però la majoria es van amagar o destruir per por a que les trobessin les tropes franquistes. Finalment diu que després de l’ èxit voldria construir el més petit de tots a mida real en bronze, i finalment col·locar-lo en algun lloc emblemàtic de Barcelona o al Castell de Montjuïc.



Finalment al nº 107 de l’esquerra nacional sortia una entrevista al mateix Chema Vidal, ja que és militant d’Esquerra –BCN. Poblenou. Després de fer un breu repàs a la seva trajectòria professional com artesà , ens diu que la idea de tornar a recrear l’escultura del més petit va sortir de d’en Pep Cruanyes . Va decidir tirar la idea endavant i la presentació es va fer a la Seu Vella de Lleida. De moment,està sent tot un èxit, ja que té encàrrecs de moltes parts del món, i que ha tingut un fort ressò mediàtic.

Si voleu la estatueta en qüestió, podeu fer la reserva a la web: http://www.art-miniatures.com/, i el preu és de 30 euros.