Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimarts, 30 de desembre del 2008

Solstici d'hivern.


I un altra cosa: van passar dos segles i mig abans que algú decidís que calia eliminar les festes que els pagans celebraven durant el solstici d’hivern, la data en què el sol està més lluny de la terra. Els apòstols i els successors dels apòstols havien estat massa ocupats divulgant el missatge de Jesús i no s’havien preocupat gens del natalis invictis solis, la festa mitraica del naixement del sol, que tenia lloc el 25 de Desembre. Fins que, un dia, un bisbe va decidir que aquestes festes representaven una amenaça per a la fe i... ja hi vam ser! Avui dia, hi ha misses, regals, sermons, jesusets de plàstic en menjadores de fusta i la convicció absoluta que Jesucrist va néixer aquest dia!

- També tenim l’arbre de Nadal: en saps l’origen?
- No en tinc ni idea.
- Sant Bonifaci va decidir “cristianitzar” un ritual que honrava el déu Odin quan era petit: una vegada a l’any, les tribus germàniques posaven regals al voltant d’un roure perquè els trobés la canalla. Ells creien que amb això feien contenta la divinitat pagana.(...)

Paulo Coelho, El Zahir.