Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimarts, 18 de novembre del 2008

Sentències d'Antoni Rovira i Virgili.


Desgraciadament encara que están escrites a començaments de segle, són extremadament actuals....


Les reivindicacions catalanes no són considerades per la major part dels Espanyols com una aspiració lícita o, simlement,discutible, sinó com una impertinència agressiva i intolerable.(1915)


A Espanya, les esquerres no es mostren més ben disposades envers el catalanisme que els partits de centre o de dreta.(1915)


Tot l'esdevenidor de Catalunya està en la seva independització espiritual.(1915)


No cal comptar, ara per ara, en una solució favorable del problema català dins l'Estat Espanyol. Qualsevol esperança és limitada per l'endarreriment mental de l'opinió pública i dels polítics hispànics.(1915)



Ens engargamellarem declarant que volem formar part d'Espanya, que aspirem no a degradar-la, sinó a renovar-la i enfortir-la, i seguiran els uns trobant-nos sospitosos, i els altres cridaran: "Separaistes!" (1911)(CIU, PSC)


"Aquí,com a tot arreu, el separatisme sols pot produir-se a conseqüéncia de la persecució del moviment patriòtic i de les negatives oposades a les demandes de reformes autonómiques" (1912) Finançament,papers de Salamanca, Estatut, dèficit fiscal, seleccions esportives...


"Els forasters que treballen contra Catalunya troben sempre l'ajuda d'uns quants catalans desnacionalitzats" (1913) Ciutadans


"Aqueixa antipatia contra els catalans és cosa secular... És l'odi que el denomidador dèspota sent envers aquells que novolen ajupir-se dòcilment a la seva donominació" (1913)


"Quant un poble té una llengua pròpia, un dret seu, una forta literatura, una història gloriosa, és espiritualment independent, perquè el propi esperit és seu i no dels altres, i perquè aqueix esperit treu la vida delpropi terrer. Sense l'existència d'u esperit nacional - que de vegades obra sense que els pobles en inguin clara conscéncia - no és expliable el fenomen enlluernador i revelador de la Solidaritat."


"El senyor Unamuno arribà a dir a dir que, a Espanya, imposar la llengua castellana equival a imposar la cultura i àdhuc la llibertat"


"De tots els polítics d'Europa, el més incult és, indubtablement, l'espanyol. A Espanya de qualsevol cosa cosa en fan un ministre o un prohom. Amb excepcions rares, els polítics espanyols no saben ni història, ni ciències socials, ni àdhuc geografia. Molts d'ells haurien de tornar a anar a estudi."


"Violentar l'evolució social és tot el contari de respectar-la" (1913).