Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dijous, 26 d’abril del 2007

Artur Bladé i Antoni Bassas.


Quina sorpresa me emportat avui a la feina. Després del butlletí de les onze sento "Aquest any es comença a publicar l'obra d'un autor poc conegut per a la majoria...." Si, han parlat sobre Artur Bladé al Matí de Catalunya Radio. D'aconvidats estaven el seu fill, Artur Bladé i Font, i com no Xavier Garcia, un dels màxims impulsors desde fa temps per reeditar la seva obra completa.


He buscat a l'arxiu de la pàgina web de Catalunya Ràdio els tros de l'entrevista però no l´he pogut trobar. Destacar només que l'Antoni Bassas es preguntava com podia ser que un home que ha rebut sempre tants elogis sigui tant poc conegut per la majoria. El seu fill apuntava la causa principal a l'exili, i que a la seva tornada l'any 61, enlloc d'anar a viure a Barcelona, que li hagués pogut permetre estar en cercles més literats va anar a viure a Benissanet, i Xavier Garcia per la seva banda o atribuia a que la seva obra quasi no es podia trobar per les llibreries.


Només a tall de curiositat, que Bladé primer va tornar al seu poble l'any 56, per fer un viatge "d'exploració" ,per a veure com estava Benissanet, i davant de la situació tant dolenta va decidir esperar. Li han preguntat (a Bladé fill) si va coincidir amb Francesc Pujols, i va dir que si. Fins i tot a Montpeller van viure durant 9 mesos a la mateixa casa. D'ell ha destacat el seu físic que impresionava de lo corpulent que era, que sempre anava vestit estrafolariament, i la seva impresionant educació, fins i tot en la manera de saludar i de menjar. També a dit que el títol del segon volum recentemnt publicat l'exiliada, es deu a Francesc Pujols, que es com ell anomenava la expatriació forçosa de tants Catalans.


Xavier Garcia per la seva banda ens ha dit com el va conéixer l'Agost del 1971 quant era un estudiant de periodisme, i que per a ell coneixe'l va ser com una revelació!. Es recorda de les seves passejades pel Turo parc de Barcelona, i que ja fa temps va intentar amb Eduard Savater (Nebot de Sebastià Juan Arbó) començar a reeditar la seva obra, pero en aquell moment no va ser possible. També ens ha dit que fa un temps va publicar un llibre anomenat "El meu Artur Bladé " d'articles dedicats a la seva persona".


I Finalment Màrius Serra ha destacat, que ara la seva obra estigui a l'abast de tothom, que en ell destaquen 3 grans línees, la crònica fidedigna, la de dietaris,i un altra en la qual destaca la seva gran humiltat, que es la de fer biografies de la gent que admira, (Francesc Pujols, Rovira i Virgili, Pompeu Fabra...) i l'ha ficat a l'alçada dePla.


Per acavar l'Antoni Bassas ha dit que havui la Ràdio es ficava al servei del país, per a evitar que, per diferents circunsàncies no es desconeixi l'obra d'aquest gran home.