Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dissabte, 14 d’abril del 2007

Artur Bladé i Màrius Serra.


Ja se que potser hem faig una mica pesat donant a conéixer l'obra de Bladé. Pero penso que després de tants anys d'oblit, mai es suficient per donar-lo a conéixer, i penso que si llegiu algún llibre seu us pasarà com a mi, us preguntareu, com es que no l'havia descobert fins ara?

En el Sàpiens d'aquest mes surt Màrius Serra (el que surt pels matins de l'Antoni Bassas i feie el Alexandria) dient que els seu heroi es Francesc Pujols. Però ell matei diu: " Després , la lectura d'un llibre recentment reeditat, Francesc Pujols per ell mateix, escrit per Artur Bladé i Desumvila, un home de lletres de les Terres de l'Ebre, em va fer quedar realment astorat davant la potència d'aquest personatge"

Hem sembla que estar tot dit. Aquí queda demostar que Bladé va aconseguir el que volia, que la memòria del personatge Francesc Pujols no es perdés. I això en ple exili a Montpeller, sense saber on farien cap ell i la seva família, si a l'exili o a un camp de concentració.

Passent els anys, pero l'obra de Bladé continua impressionant fins i tot a un home tant cultivat com Màrius Serra.

Anecdota: El dia que Màrius Serra va fer propagada d'aquest mateix llibre al matí de Catalunya Radio va dir que Bladé era de Flix!!! (Com a mínim aquell dia vam surtir per algo bo).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bladé es un gran escriptor...però és de Barcelona, i tot el que no és de Barcelona costa més de donar-se a conéixer.

Anònim ha dit...

al anterior volia dir que no és de Barcelona...queda clar

Jordi ha dit...

Tens rao. Esperem que aquest any que celebrem el centenari del seu naixement els pixapins el puguin descobrir. L'exposició itinerant s'inagurarà a Flix el dia 14 de maig. Espero veuret per Flix aquella setmana i aveure si parlem.