Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

diumenge, 11 de novembre del 2007

Paul Preston a Marçà.


















Divendres vam assistir a la conferència que Paul Preston va oferir a Marçà en motiu de les jornades que organitza l'associació no jubilem a memòria. La conferència es va centrar principalment en el seu ùltim llibre;Idealistes sota les bales:corresponsals estrangers a la guerra civil, i pel qual ha guanyat el Premi Ramon Trias Fargas. Entre els asssitens vaig poder veure a Artur Bladé i Font, i Xavier Garcia. Cal destacar que tota la conferència va ser amb un perfecte Català (no sé si hi ha algun historiador Espanyol que sàpigo la nostra llengua) i que les 2 preguntes que li van fer al final de l'acte van girar sobre l'últim treball d'Investigació de la Revista Sàpiens.Més concretament sobre Pla i Cambó, que com demostren els últims documents trobats als Arxius nacionals Francesos, aquests van treballar com a espies de Franco durant la guerra Civil.


Dissabte l'historiador Anglés també va participar en la col-locació de la placa robada en memòria dels brigadistes a la cota 705 de la serra de Pàndols.