Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dijous, 7 de febrer del 2008

Lo 13 de Gener de Tortosa...




Vaig al bloc de l'Emigdi i veig astorat que ERC de Tortosa no ha donat suport al canvi de nom de la Plaça d’Espanya (pel de Plaça de l’ajuntament) i del grup de cases conegut popularment com a “13 de gener”, ja que va rebre aquest nom en record del dia en què les tropes franquistes varen entrar a la ciutat en forma de croada el 1939. (Extret textualment del blog de l'amic Emigdi.)


Després de pair la desil-lusió i el disgust només dir que això va molt bé... va molt bé per a crear abstenció, per a donar la raó als qui diuen que els polítics es mouen per interessos i no per causes o compromissos,que sol miren els vots i no el sentit comú, per a dir que tots els polítics són iguals..... Jo els hi recordaria als de ERC, que Franco va matar a Companys, (insigne polític d'ERC i president de a Generalitat Republicana), va ser lo causant dels exilis de Bladé , Roc Llop,Joan Cid , Irla, Tarradelles, Barrera i companyia (molt celebrar centenaris, però no és condemna lo causant d'aquest, ho trobo una mica hipòcrita per no dir del tot), així com de tanta altra gent anònima. Va abolir la Generalitat, va arrassar el poble de Corbera, va anul-lar l'estatut de Núria... Pels de CIU que tampoc van votar a favor recordar que les tropes franquistes van assasinar Carrasco i Formiguera i van torturar a Pujol sense anar més lluny. Per no dir que va afussellar, depurar, torturar,perseguir, empresonar i reprimir a tots aquells que lluitaven per la independència, llengua , cultura i llibertats del país, o senzillament per la democràcia. Jo crec que només un d'aquests motiu ja justificava votar a favor del canvi de nom, però es veu que per alguns no.

A Flix va passar una cosa semblant, però amb final feliç . A Flix Pere Muñoz i la seva candidatura fa 4 anys va tenir el valor polític (jo penso que ja s'hagués tingut que fer molt avans i ere de sentit comú i més després de 20 anys de govern progressista) de dir que si guanyava les eleccions canviaria el nom de Plaça Espanya (ficat arran de la victòria Franquista del 39) pel de plaça Major, i traurie el "monolito" Franquista que conmemorava "los 25 años de paz"(una pau en repressió no crec que es pugui dir pau) que estave al principal parc infantil de la població. Pere i la seva llista van guanyar les eleccions, i el primer que van fer com a partit demòcrata va ser proposar-ho als altres partits de l'Ajuntament, tots van estar a favor ( no sé quins arguments es podien dir per anar en contra). Després va proposar el canvi de nom als veins afectats de la plaça Espanya i la majoria estàven d'acord. ERC de Flix, ja sabia que segurament portarie desgast de vots i molta gent estaria en contra, però com a persona estic content d'haver donat suport a un polític que ha fet possible que al meu poble no hagi cap homenatge a cap dictador feixista, i no es mogui per interessos electorals. Cada cop que a Flix venie algun familiar de fora no entenie com teníem homenatges a un dicatdor i encara més en democràcia! i després d'haver-nos perseguit i reprimit durant més de 40 anys!!! Per ells era incomprensible que a Alemanya els nens juguéssin al costat de monuments que honoressin a Hitler.

El motiu que ha donat per Ricard Forés és que no són una demanda ciutadana, i va posar en dubte que els veïns del 13 de Gener volguessin un canvi de nom. Xeic, doncs no entenc com és que lluite per la independència, sinó es una demanda ciutadana, i segur que ara per ara hi ha més gent que no la vol, és contradiu i busca excusses, i aquestes contradiccions, fa que la gent perdi la fe en los polítics i passi de votar perqué els veu a tots iguals.La gent que us va votar, penseu que podrà confiar en vosaltres el pròxim cop? Que sou conseqüents amb lo que dieu als vostres mítings? No us veurà com gent que feu el que convé per conservar "lo puesto"?Que no us importa res la història de les sigles que representeu?

No penseu que heu perdut una oportunitat grandiosa per fer un acte de justícia històrica, per honrar a tots els morts de la Batalla de l'Ebre i els que van morir i lluitar per a que ara gent com naltres poguéssim votar? Així els hi agraim lo seu esforç i sacrifici?Penso que heu fet una punyalada històrica a gent com Compays, i sobretot als milers de persones anònimes que van lluitar i morir per la demodràcia, sigui a la posguerra, o quant els perseguien els grisos. La gent odie les contradiccions... i a Tortosa s'ha comés una de flagrant.Això no és S'indrome d'Estocolm, això és covardia política, mourés, per tacticismes estèrils que no van a cap lloc i perdre els ideals, les conviccions ... els somnis de fer un món una mica menys injust.Això és vendre la lluita pels vots. Quin fart de riure que és deuen fer els del PP, i d'altres feixistes amb la nostra covardia, perquè Forés no ha donat motius, ha donat excuses. Si Companys aixequés el cap i pogués veure que fan amb la seva lluita, i amb el seu sacrifici... Si fins i tot el Parlament Europeu ha condemnat la Dictadura de Franco, i la Generalitat. Perqué no s'obra en conseqüéncia? Perqué? Amb aquesta manca de valor aconseguirem la independència? Així defensem la democràcia?

Amb actes com aquests s'aconsegueix que la gent és desenganyi de la política, no s'impliqui i el seu desengany sigui totalment justificat. Amb actes com aquest no ens queda cap més remei , que seguir la lluita sols, i buscar suport en la població civil, fer com l'Emigdi, Pere, i tantíssima gent, que d'una manera totalment anònima lluita pel país, fa llibres, biografies de lluitadors, que creien en valors, que monten CERES, que fan artiles,blogs, creen opinió, lluiten quotidianament pel que creuen que és just. Com va dir l'autor del primer diccionari Català -Romanés : “Una de les coses que més m’ha meravellat de Catalunya és el poder de la gent que no té poder” . La Renaixença va ser possible perqué les èlits van estirar del carro, ara és veu que és al revés, la societat civil tindrà que agafar el toro per les banyes( mai més ben dit).

Com va dir l'Emigdi he escrit això, perquè considero el bloc com una eina idònia per donar mostra de coherència ideològica i d’honestetat amb tot allò que penso o em preocupa. Ja m'ho dir lo meu avi el dia que vaig entrar a ERC. Cuidado que avui els partits ja no es mouen per causes sinó per interessos.













1 comentari:

emigdi ha dit...

Realment, Jordi, l'has clavat amb els teus arguments. Moltes gràcies per les teues paraules i suport. Aquesta nit o demà t'envio un mail personal per dir-te moltes més coses.
Salut i independència
emigdi