Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimarts, 11 de març del 2008

Bombardejos a Flix




" A las deu hores de la nit aparegué el primer avió deixant caurer una bomba sore l'edifici de la fàbrica ELECTRO-QUÍMICA DE FLIX (...) Les cases de la població fóren també bombardejades (...) Les persones que anaven a refugiar-se al camp fóren metrallades pels avions que volaven a escassa alçaria(...) Mentres durá el bombardeig i al cim d'una de les muntanyes que domina la contrada, es veieren unes senyals lluminoses vermelles (...) Dones i infants de Flix han abandonat el poble (...). (Lligall 335)



Així descrivia la Comisaria de Defensa Militar de Tarragona el primer bombardeig aeri que va sofrir la demarcació. Era la nit del 23 de Febrer de 1937. El objectiu: La química de Flix. Però els avions rebels van atacar també la població civil. Fou la primera vegada. Després n'hi va haver moltes més. El terror havia començat. I venia del cel. Aquella primera nit van morir vuit persones....


Aquesta informació està extreta del llibre "Paraules de Guerra, Tarragona als papers de Salamanca". Escric aquest post perquè al Sàpiens d'aquest mes tots em vist amb gran sorpresa que Flix no surt com a poble bombardejat durant la guerra civil!!!! Jo no sé si ha estat un error d'impremta o que,però surt Riba -Roja, la Palma i Flix no, i això que han tret un número especial titulat "Catalunya sota les bombes".

Justament el dia que vaig comprar la revista em vaig trobar al Pere i li vaig comentar. Imagineu la cara de sorpresa que va fer. I a sobre em va dir ( com després també va dir a l'últim ple de l'Ajuntament) que havia estat convidat juntament amb l'alcalde de Figueres i de Barcelona a fer una conferència a la Generalitat ja que aquest 3 llocs havien estat els més bombardejats.


A sobre, al mapa on surten totes les localitats bombardejades ens diu que podem trobar més informació a una pàgina web realitzada per la direcció General de la Memòria Democràtica, que són els que van pagar part de l'acondicionament del refugi de Flix que és pot visitar. Escriurem a Sàpiens aveure que ha passat.


Hi ha molts més altres llibres que parlen sobre els bombardejos de Flix. Un altre dia ja ho ficarem.