Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 4 de juny del 2008

La reforma del Senat.




Ja fa dies sortia la notícia en tots els mitjans que "El senat aprova que s'hi pugui parlar en Català sempre". Això a primer cop d'ull sona molt bé, però venint del govern de Zapatero i acostumats als seus desenganys i rectificacions, (Estatut, Rodalies, balances fiscals, papers de Salamanca, aeroport del Prat, finançament més just......) es té que ficar tot en quarentena. Com que a la Secció de Flix ara tenim la sort de tenir un Senador, li vaig preguntar al Pere pel tema. Va respondre que ara s'havia aprovat la modificacíó del reglament, i que tal com van aquestes coses dintre d'un temps "prudencial", un any si fa o no fa algú de l'entesa tindria que preguntar com va la reforma en qüestió.






Lo dia que Pere, o algún altre Senador pugui parlar en Català al Senat faré un escrit dient que Espanya ha fet un petit pas per a que l'Estat Espanyol compleixi la consitució i començi a protegir les altres llengües de l'Estat tal com diu la nostra sagrada e intocable constitució, ja que dubto molt que és pugui protegir una llengua prohibint l'ús, i que d'una vegada per totes el Govern de l'Estat mostri respecte per la seva pluraritat.(amb anys i panys de retard, però més val tard que mai)






Recordem que ara l'ús de les llengües oficials al Senat està restringit al debat de l'estat de les autonomies, al primer discurs del president del Senat i a la publicació en el butlletí de les Corts Generals de les activitats no legislatives i els escrits de ciutadans i institucions dirigits al Senat. Amb aquesta moció es vol que es reconegui l'ús total de totes les llengües de l'Estat en les sessions del ple i les comissions, la reproducció íntegra en el diari de sessions de les intervencions en la llengua que s'hagin realitzat i la seva traducció al castellà, així com la publicació de les iniciatives de caràcter legislatiu que siguin presentades en altra llengua en el butlletí oficial de les Corts Generals.






Suposo que demanar lo mateix el Congrés és una utopia.... utòpic en un país repressor , uniforme, centralista , Jacobí i tancat en ell mateix com és l'Estat Espanyol.