Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dilluns, 14 de maig del 2007

Artur Bladé i el Diari el Punt.

El passat Dimecres 2 de Maig el Diari el punt va dedicar 2 pàgines a l'escriptor de Benissanet. S'ha de dir que el diari el Punt s'ha portat bastant bé amb l'any Bladé.
Destacar que anomenen a Bladé, i amb tota la raó del móm el gran oblidat de la literatura ebrenca i Catalana, que gràcies al centenari que enguany celebrem, esta deixant de ser un escriptor oblidat (recordem que als ans 80 es van esgotar les seves obres de les llibreries i ja no es van tornar a reeditar) i que la ruta litrària que tot just han començat enguany , neix amb la voluntat de mantenir-se en el temps. La propera ruta literària serà el dia 26 de maig, però també se n'organitzen a la carta per 3 euros per persona o 40 per a grups de més de 12 persones. També editaran una guia perquè qui vulga puga fer la ruta en solitari.
També ens parla de la possibilitat que els papers de l'escriptor acabin a l'arxiu comarcal de la Ribera d'Ebre i que també és possible que a la casa natal de l'autor, entre el munt de documentació que encara hi ha, s'amagui alguna obra inèdita que es publicaria en un dotzè volum.
També trobarem comentaris com el de Heribert Barrera " era un pèl reservat i un pèl distant, escoltava més que no parlava i prenia notes incansablement" o de Xavier Garcia " Animal que s'enyorava, el català de soca-rel que era Bladé posà tota la seua força elegíaca a retratar amb voluntat de permanència els elements definitoris de l'esperit del seu paisatge natal" i Albert Pujol (de l'associació cultural Artur Bladé i Desumvila " Mai ningú es profeta a la seva terra i el fet que Bladé fos Republicà creava malestar en alguns sectors del poble i això els feia ignorar el valor literari de la seua obra" entre d'altres, Mossén Suñé....
Recordem que aquesta setmana arriva a Flix l'exposició per conmemorar el seu naixement del seu centenari.