Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dilluns, 14 de gener del 2008

L'origen del " Si eres Cristiano habla Español"


Al llibre de l'Anna Roselló, " Memòries duna dona lluitadora, vençuda sí, doblegada mai!" ens explica l'origen de la frase "Si erescristiano habla Español".






Avui, que he tingut la sort de tenir a les mans, malgrat que hagi estat per pocs dies, l'interessant llibre de Pere Foix (quant escrivia aquestes ratlles era clandestí, actualment és de venda lliure) "Apostols i mercaders" m´he assabentat de qui fou el graciós ignorant autor de la cretina frase: "Si eres cristiano habla Español"




"... foren uns frares de Valladolid que, en temps de Felip II , van ser traslladats al monestir de Montserrat. Quan els penitents es confessaven en llur idioma, en Català, aquests frares imperialistes posaren en circulació aquesta frase tan celebrada pels espanyols anticatalans..."




L'Anna Rosselló es pregunta:




Quina supèrbia i quina ignorància! Quins consells podien donar als penitents, a la gent del poble que cercava l'alliberament de la seva pena si estaven mancats del més elemental grau d'humanisme?




Induir el poble, obligar-lo a desarrelar-se de la seva pròpia parla, fent ús del poder dels representants de Déu?




Arrogància iniqua anul-lar l'idioma del país on van viure, i obligar els nadius a parlar els d'ells!




Aquest fet demosra que són, entre altres coses més grosses, ignorants, superbs i cretins.