Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 26 de març del 2008

Flix i els Càtars


En l'anterior post vaig parlar de la meva visita a Scala-Dei. Allí a la botiga abans de marxar dubtava entre si comprar un llire sobre els càtars o no . Al final el vaig comprar. La meva sorpresa va ser que a l'últim capítol del llibre sortien les poblacions de Flix, Ascò, Lleida... i d'altres. Segons el llibre Guillem de Bélisbate avans de ser empresonat a Carcassona i ser cremat a Villeroge -Termenès per uns dels últims pobles que va passar va ser Flix.


A continuació fico el text per a qui li pugui interessar: (només lo més interessant)

El señor de Tortosa.


Tras su huída con Alayrac, Guillermo Bélibaste cruza los pirineos y en Torroella conoce a la creyente Ramona Piquier y a su hija Guillemetea, de Junac, Sabarthès. Deciden viajar juntos para disimular,pero no tardan en convertirse en pareja. Alayrac se va y pedro Maury se une a Bélibaste en Berga. Desde allí viaja hasta la frontera con el país valenciano. Encontrará pequeñas colonias de creyentes de Sabarthès que han emigrado huyendo de la Inquisición. Viaja a Lérida i luego a Granadella i Flix, a orillas del Ebro. Allí conocerá a principios de 1314 a otro perfecto, Ramón de Castelnau , probablemente de la iglesia Càtara de Agen. Cuando Castelnau muere en Granadella a final de 1316, Bélibaste se convierte definitivamente en el último perfecto cátaro occitano vivo. Hasta fin de 1317, pasará varias temporadas en Tortosa y luego se instalará en Morella, desde donde visitará mucho San Mateo, a cinco leguas de allí. (...)


(...) De manera que, en cuaresma de 1321 Sicre vuelve a partir, esta vez con Bélibaste y con arnaldo y Pedro Maury. Su camino los lleva por Beceite, Ascó, Flix Sarroca, Lérida, Agramunt, Trago, Castellbó y Tírvia donde los detienen. Sicre y Bélibaste son encarcelados en una torre, pero los otros son liberados a petición del primero.

A finales de 1321, Guillermo es conducido a la prisión de Carcasona, antes de ser relajado al arzobispo de Narbona, su señor temporal. Muere al pocotiempo en la hoguera de Villerouge - Termenés.


Més informació sobre els càtars i Flix al Bloc de Pere i al bloc de Tantost.1 i 2


Segons la pàgina web l'aldea Càtara: però el seu grup va aconseguir escapar a Catalunya, amb un avi càtar anomenat Guillaume Bélibaste, que havia escapat de les presons de Carcassonne, que va representar la ultima església càtara d'Ocitània. Aquest home va viure en diferents pobles de Catalunya, alternant la seva feina de teixidor amb la de pastor. Va viure a Flix, Lleida (1313), Tortosa i a les muntanyes de Morella (1315), d'on només en sortia per presidir les reunions de creients que venien d'arreu de Catalunya, i que es trobaven a Sant Mateu...
El llibre es titula Los Cátaros, amb la col-laboració de Julie Roux i assesorament de Ane Brenon.
La foto és del Castell de Montsegur.

1 comentari:

ADELA FILBÀ ha dit...

Moltes gràcies, Pere. M'ha fet servei el teu comentari.
Estic escribint un llibre sobre L'epoca dels templers i càtars i tot el què s'en deriva.
Quan estigui fet si vols te'l passo.
Adela