Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

divendres, 9 de maig del 2008

Flix Templer?!?!?


Una de les últimes compres que vaig fer per Sant Jordi va ser "Els nostres Càtars. El catarisme a la Corona d'Aragó" de Jordi Bibià Balada. Com ere de suposar surt Flix, ja que a Flix van viure Pere Mauri i com diu el llibre el mateix Belibasta l'any 1313. Lúnic que a l'apartat dedicat a Flix acava dient : Flix tingué un bon castell que era en senyoriu dels templers. Jo això no ho havia no sentit ni llegit mai. A més fa poc vaig tenir la sort de trobar el llibre de Josep Gironés Descarrega titulat, " L'arquitectura Àurea dels Templers, Terra Alta i Ribera d'Ebre" i com ere d'esperar tampoc surt Flix per enlloc.


Després d'anar cap a l'arxiu de Flix i consultar-ho amb Josep Antoni Collazos , i per la tarde amb el Pere, em van confirmar que és tractava d'un error.

3 comentaris:

Jordi Bibià ha dit...

Hola, bona nit!

He vist que posseu en dubte el que vaig escriure en el meu llibre del qual en feu esmena sobre si Flix tingué o no un castell templer. Evidentment, errar és d'humans però vaig comprovar que precissament la majoria de dades fòssin correctes. Ja em preocuparé de citar-ne'n exactament la font d'on vaig treure aquesta informació, pot ser que la font, donat a que vosaltres sou del territori estigui equivocada, sempre pot haver-hi aquesta possibilitat. Però també cal admetre aquesta possibilitat.

De totes maneres si mireu "Flix" al volum XI de la Gran Enciclopèdia Catalana, edició del 1987, pàg. 175, podeu trobar el que us transcric:

"Per la seva posició estratègica, el castell de Flix és esmentat ja el 1154, que fou donat per Ramon Berenguer IV al genovès Bonifacio Della Volta. Pertangué als templers, i després als hospitalers."

De totes maneres, haig d'admetre que no recordo ara mateix quina és la font, no sé si de'n Jordi Ventura o de "Castells de Catalunya" de Lluís Almerich, doncs ara soc de vacances i deixo pendent el confirmar-ho. De totes maneres, si vaig escriure això de "bon castell", és que la font així m'ho va fer interpretar.

Podeu doncs llegir-ho al menys a l'Enciclopèdia Catalana, és un exercici fàcil per a trobar-ne una primera referència si més no.

Att. Jordi Bibià

Tot sigui per donar a conèixer la nostra cultura.

Jordi ha dit...

Ostres!És el primer cop que em passa que m'escriu al meu bloc l'autor del llibre que esmento. Jo no sóc historiador i per lo tant la meva opinió és testimonial, però segur que entre uns i altres sabrem la "veritat" sobre el castell de Flix.Encantat de saludar-te,Bones Vacances, i com molt bé tu has dit,tot sigui per donar a conéixer la nostra cultura. Fins aviat!!!!

Unknown ha dit...

Hola, Jordi,

esteu nevats a Sanaúja? aviam si et quedes aïllat....
He vist inatges de Tàrrega tota nevada, ves amb compte que hi ha carreteres tallades...
Fins dijous,

Mercè Sabaté
P.D. He extraviat la targeta, et volia enviar un correu electrònic