Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 18 de juny del 2008

El Català a l'Ajuntament de Perpinyà.




El fet en qüestió va succeir el 28 d'Abril,l'informació està extreta de l'esquerra nacional nº 98:

Perpinyà, capital de la cultura catalana 2008, ha sigut testimoni de l'arribada d'Esquerra a les institucions municipals.El ple celebrat el 28 d'Abil ha revolucinat la política de la Catalunya Nord, com feia temps que no passava, i tot pequè el regidor independentista Enric Vilanova va intervenir, naturalment, en Català. Tot i que Esquerra no va anunciar explícitament que només intervindria en Català al ple, no va aixecar sorpreses perquè era l'única formació que havia fet la campanya electoral únicament en Català. El gest de Vilanova va comportar una rèplica inmediata de Louis Alliot, regidor i Secretari general del Front Nacional, qui va preguntar a l'alcalde per la legalitat de la conducta dels independentistes. De seguida, l'alcalde de la ciutat, Jean -Paul Alduy, va afirmar que parlar Català al ple no era legal, però si algú no ho entenia ell mateix li faciltaria la traducció al francès. (...) L'arribada ha sigut un gest de dignitat nacional i ha tornat el Català a l'Ajuntamnent per primera vagada des de l'annexió. I a més ,pot crear jurisprudència

La mateixa notícia acabava d'una manera molt optimista ( totes les publicacions per a militants solen ser bastant subjectives), Catalunya Nord Canvia, França també!, ja que aquest acte d'Enric Vilanova juntament amb el de Daniel March, diputat nord- Catlalà i batlle de Pollestres (UMP) que s'expressava per primer cop en Català a l'Assamblea Nacional donaven esperances a les reivindicacions pel Català.


Com era de suposar el Senat Fracés va suprimir el reconeixement del Català de la reforma de la constitució.. Textualment la notícia diu: Pels massa optimistes, ahir dimecres, el senat de l'estat francès va APROVAR per 216 vots a favor i 103 en contra una esmena que SUPRIMEIX el reconeixement de les llengües dites regionals, entre les quals el català, del projecte de reforma de la constitució.Govern i sobretot l'assemblea francesa havien aprovat la modificació de l'article 1, en el qual s'afegia la referència a les dites llengües regionals com a patrimoni de l'estat...>> L'esmena que suprimeix el reconeixement de les llengües regionals ha estat aprovada amb els vots de la UMP, els comunistes, els radicals i els centristes, a més d'alguns senadors socialistes. Han votat en contra de l'esmena la majoria dels socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP (entre els quals, de Catalunya nord, Joan Pau Alduy i Paul Blanc).


En fi tot i que aquesta decisió ere de Calaix, estarem pendents dels passos de l'Enric Vilanova. Ja que com ell mateix diu: com a càrrec electe d'ERC, 'un partit independentista', parlar en català en el ple municipal era un acte 'de coherència política' i una 'petita revolució' que pretén fer acceptar 'l'ús públic i oficial de la llengua catalana' a Perpinyà i a la Catalunya del Nord'. Al seu parer, 'això s'emmarca en una dinàmica que nosaltres hem impulsat i que es va reconeixent de mica en mica com ara amb la declaració del Consell General que reconeix l'oficialitat del català'.Penso que el seu gest, fent la campanya totalment en Català a la Catalunya Nord, i parlar al ple tota l'estona en Català ere digne de menció, sempre podrà dir que ell va ser el primer.
L'entrada de les tropes francocatalanes a Perpinyà es va celebrar amb grans festes a París i a Barcelona. Molts Catalans no s'adonaven de la magnitud de la tragèdia. Hauria de passar un cert temps -concretament fins al tractat dels Pirineus (1659) que feia efectiu la definitiva ocupació militar francesa del Roselló i el desmembrament de Catalunya- abans que els catalans " ploressin amb llàgrimes de sang el que ara celebren amb crits d'alegria ",