Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dilluns, 13 d’octubre del 2008

L'òmnibus de la mort: parada Falset.


Sembla que la caixa d’on surten els cabals per a comprar armes i material i pagar a la gent addicta que treballa per l’adveniment del comunisme llibertari no es troba pas a Barcelona(...)

Hom diu que a Flix , a la frontera d’Aragó , hi ha el nucli més important i més decidit de la FAI. Quan algun faista , sigui de Madrid de Barcelona, de València o de Saragossa , troba que la policia es preocupa massa d’ell va a passar una temporada a Flix. Ja sap que allà trobarà acolliment segur.

Ara bé .Sembla que és precisament a Flix on van a parar els diners que “recapten” els gàngsters de Barcelona. Segons aquesta informació , que tenim per seriosa, si la policia va trobar al domicili de Palacios uns milers de pessetes ,fou perquè l’home no havia tingut temps material d’enviar-les a la població Aragonesa.

No serà difícil a les autoritats comprovar el que pugui haver-hi de veritat en el que acabem d’escriure.

Josep Maria Planes, els gàngsters de Barcelona. Ed. Proa 2002.


Part d’aquest fragment està inclòs al llibre, L’omnibus de la mort: parada Falset. No sabem si el que deia Josep Mª Planes era cert o no. El que sí sabem per aquest llibre és que la brigada de la mort entre els dies 5 i 6 de setembre del 1936 va assassinar disset veïns de Flix i Riba – Roja. També sabrem que un tal Alejandro Beabote que va treballar per últim cop de paleta a Flix va ser “lugarteniente” de Fresquet,el cap de La brigada de la mort. Hi ha un petit capítol dedicat a les poblacions de Flix i Bot. Si voleu saber més sobre tots els seu crims entre Catalunya i Aragó ja ho sabeu: L’òmnibus de la mort: parada Falset de Toni orensanz. Aquest llibre ha estat exhaurit en 3 mesos. Segons l'autor “l’èxit demostra que a Catalunya la gent té un interès especial a entendre què va passar durant la revolució del 1936 a la rereguarda republicana i de què anava la violència revolucionària que va sacsejar tots els pobles i ciutats del país

Per cert, el 24 d’agost de 1936 Josep Maria Planes fou assassinat per uns pistolers de la FAI i es convertí en la primera víctima del periodisme català.



“Sigueu la salvació de Catalunya. El poble català està a punt d’enfonsar-se o al feixisme o a l’altre feixisme .Està esperant ple de terror, un camí de salvació .Maneu-me!...Doneu-me un camí! Digueu que tenim que fer!"

Daniel Cardona (Alcalde de Sant Just Desvern) a Joan Casanovas i Maristany (encarregat de fer un nou Govern de la Generalitat) El 31 de Juliol del 36

(Extret de llibre Daniel Cardona i Civit, de Fermi Rubiralta i Casas, Ed. Afers)

3 comentaris:

El Far Grup & Oversound ha dit...

A mi m'agradat aquest llibre.
Salut i endavan't!

Jordi ha dit...

Jo encara l'estic llegint i de moment pinta força bé.Fins la pròxima!

Jesús M. Tibau ha dit...

la història ben explicada té interès