Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimecres, 3 de gener del 2018

Deulofeu i Francesc Macià.


Primera entrada de l’any. Ja que son festes i no tenim temps ficaré una entrada que només tindré que copiar textualment, serà per homenatjar  a Francesc Macià que ens deixava un 25 de Desembre de l’any 1933. Recordem que Deulofeu també va morir al Desembre, en el seu cas el dia 27. Tenia mig preparada una entrada sobre l'URSS i el periodista  Llibert ferri, però al final ja que el mes de Desembre és de Macià i Deulofeu recordarem el que va dir sobre Macià al llibre Catalunya i 1932-1934:


                                            Resultat d'imatges de enterrament francesc macià

Francesc Macià, el plasmador de la nacionalitat catalana, l´home símbol ,el geni que concentrava en el seu cor les essències  més pures de la nostra terra, va desaparèixer en aquells moments dramàtics, del món dels vius, acompanyat del plor inconsolable de Catalunya. El poble català tornà a comprendre  l’alt sentit de la figura del gran desaparegut. Nosaltres que no havíem perdut mai ,ni per un  moment ,el fervor màxim pel gran immortal en trobar-nos davant del seu cos inanimat, no poguérem reprimir unes llàgrimes, que no obeïen precisament a la mort del gran català ,sinó a la pena que sentíem en pensar en els desenganys rebuts per ell  de part d’aquells als quals tot ho havia sacrificat. Francesc Macià ,uns per interessos inconfessables, altres per manca de criteri propi i degut a influències alienes ,altres inconscientment, van voler trobar-li defectes i, en canvi ,no li van saber veure l’alenada del geni. Macià, com tots el immortals ,ha hagut de sofrir la picada de l’escorçò. Macià ha rebut ,com tots els grans benefactors de la humanitat ,atacs dels incapacitats ,dels envejosos, dels egoistes i de tots aquells qui  per sobre dels sentiments humanitaris porten la podridura dels cors corromputs. I sota aquella impressió de desagraïment ,vàrem plorar en silenci en pensar que part del poble havia tingut la flaquesa imperdonable de seguir aquells qui vergonyosament l’havien insultat . La història però, li farà justícia, el temps esborrarà ,sortosament  per als difamadors, totes les campanyes d’enviliment en contra d’ell llançades ,i sobresortirà com flor immaculada la puresa de la seva vida exemplar.

Macià és el representant genuí de la nova Europa, és el representant dels grans ideals de la Humanitat. Macià, no ho dubtem, quedarà enclavat en la història com un dels polítics més clarividents dels nostres dies. Avui les idees més tèrboles sobre l’avenir d’Europa, les tenen aquests quatre governants que estan al cap de les decadents potències Europees .Aquests són els més incapacitats per a comprendre el futur de l’Europa actual. Macià en canvi, s’adonava del nou camí que segueix la humanitat. Tenia com a postulat fonamental el principi de l’autodeterminació del pobles, i havia expressat prou clarament, en proclamar la república catalana, quin era el seu pensament, quina la seva concepció política, pensament i concepció política que acabaran plasmant-se una realitat.
(...)El cabdill català condensava les essències fonamentals de la nostra terra i ajuntava a  questes qualitats el grau d’heroisme necessari per  a prendre en un moment determinat les més greus determinacions. Tenia el temperament d’un lluitador, i unia a la seva acció una aurèola romàntica absolutament necessària per tal d’arrossegar les masses que el seguien talment il·luminat. Macià era indiscutiblement el català que sintetitzava les aspiracions de la immensa majoria de Catalunya, i per aquesta raó fou ell l’escollit del poble per a donar el primer pas cap a la llibertat.
Macià complí la seva obra abastament. Home passional, home de lluita, representà el seu paper durant el temps en què era insubstituïble, i  morí quan ja tenia el seu paper complert. De la Catalunya d’avui podem dir el que diguérem de la seva etapa d’esplendor de l’Edat Mitjana; Catalunya té a cada moment l’home que necessita.

                                                     Resultat d'imatges de mort d'alexandre deulofeu la vanguardia


Aquesta entrada va dedicada a tots els presos polítics que han passat els nadals injustament lluny de les seves famílies. Un altra de les catàstrofes que passaran fins a la desintegració total de l’imperi.



                                                   Resultat d'imatges de presos polítics