Siguin, senyors, de flors o de ferro les cadenes que lliguen esretament la nacionalitat catalana i les demés nacionalitats espanyoles, les cadenes sempre seran cadenes"

Àngel Guimerà davant l'Assamblea de Manresa.

dimarts, 2 de setembre del 2008

Joan Malet.


Al número d'aquest mes del Sàpiens surt un reportatge sobre la çaça de bruixes del sXVI. El protagonista principal del reportatge és un tal Joan Malet. Jo aquest nom no l'havia sentit mai, i segons la revista aquest personatge ere de Flix. Transric literalment el que diu la revista d'aquest personatge:


A mitjan segle XVI, les comarques del sud del Principat de Catalunya van viure una duríssima repressió contra desenes de dones acusades de bruixeria. El seu instigador va ser Joan Malet, el primer caçador de bruixes conegut de la història de Catalunya. La investigació duta a terme en diferents arxius de dins i de fora del nostre país ens ha permés reconstruir la seva vida.



Però, qui era Malet? La documentació local l'anomena sovint "mestre Malet" i alguns textos de la mateixa inquisició de Barcelona el qualifica com " el coneixedor de bruixes"(...). Així, a poca poc sabrem que Malet era morisc i natural de Flix; que el seu pare fou condemnat per matar un cavaller; i que ell era coix i " tiene oficio de carpintero, y no bueno sino remendón, y es muy pobre hombre, que no tiene qué comer, por donde se cree que por dinero hará cualquier cosa".


Indicacions no confirmades: que havia aprés l'art de conèixer les bruixes d'una vídua d'Alcanyís, que ho era, amb qui mantingué una relació carnal; que havia estat breument detingut per la Inquisició de Saragossa, que el deixà marxar després que ell es compremetés a no utilitzar mai més aquell art; i que la seva primera actuació al Principat es va dur a terme a la vila d'Arnes (Terra Alta). En aquella ocasió, va acusar de bruixeria dues dones, però després se'n desdigué, davant les amenaces d'alguns veïns.



Lllocs on va actuar: Tortosa, Tarragona, Montblanc, Valls, Reus i Alcover.


Final del nostre personatge: I de Malet, què se'n va fer? El Febrer del 1549 va ser alliberat per Sarmiento (l'inquisidor) al-legant que havia vingut a Barcelona amb un guiatge seu. Davant la Suprema, però Sarmiento va afirmar que l'havia desterrat, sota pena de cent assots si reincidia. En els mesos següents, Malet es va desplaçar al Regne de València, on continuà amb el seu ofici.Va ser detingut per la Inquisició valenciana i reclamat des de Barcelona per l'inspector Francisco Vaca. El 2 de Juliol va ser cremat per la Inquisició barcelonina.



L'execució de l'endevinaire Malet va alleugir moltes persones que van celebrar la desaparció de l'home que les tenia terroritzades. Daquest fet ens n'ha quedat un romanç de cec que celebra, en la tornada, " que en Malet i sos enganys/ han pagat lo deute seu."
Mirant per la xarxa he vist que el primer que va parlar sore Joan Malet va ser Pere al seu Bloc.